25 Haziran 2012 Pazartesi

Draft Öncesi Geleceğin Yıldız Adayları

2012 NBA Draft'ı 28 Haziran günü gerçekleşecek. Hazır mevzu sıcakken Draft'ın ilgimi çeken isimlerini yazayım dedim. Şunu net bir şekilde söyleyeyim, NBA tarihinin en iyi Draft listelerinden biri değil bu seneki. Ama geçen yıla göre çok daha zengin. Draft'ın ilk sırasını alması kesin görünen Anthony Davis'le başlayalım.

Anthony Davis - Kentucky




Kentucky Üniversitesi'ni NCAA şampiyonluğuna taşıyan takımın savunmasının en önemli parçasıydı Davis. 2.10 boyunda ve çok iyi bir atlet. Heyecan verici bir savunmacı. Uzun kolları, atletizmi ve sezgileriyle rakip hücumların %25'ini engelleyen (Direk blokla ya da şutu değiştirerek) gerçek bir çember savunucusu... 


Hücumdaki özellikleri, savunmadakiler kadar etkileyici değil. 2.10 boyunda bir dört numara için fena sayılmayacak bir orta mesafe şutu var. Çembere yakın top aldığında ilk sıçrayışı çok çabuk yaptığı için de durdurulması zor oluyor. Ancak o yakın atışı kendisi yaratamıyor. Bir oyuncunun kendisine doğru pozisyonu hazırlaması gerek. Hücum ribaundu konusunda da rakip takımlara kabus olan bir oyuncu. Biraz ince yapılı olması ve bacaklarının yeterli kuvvette olmaması sebebiyle sırtı dönük oyunu hiç yok diyebiliriz. En büyük eksiği de bu belki de. Ancak çabuk ayaklara sahip, bu da onun Pick & Roll hücumlarını iyi savunmasına ve bitirmesine yardım ediyor. 

Pota altı oyuncusu için fundamental çok önemlidir. Davis'ten bir Tim Duncan bir Pau Gasol ayarında ayak oyunları filan bekliyorsanız, yerinizde durmaya devam edin. Çok beklersiniz. Çünkü lise ikinci sınıftayken boyu 1.88'di ve oyunkurucu pozisyonunda oynuyordu. Yani pota altı oyuncusunun aldığı temel eğitimi lise zamanında pek alamadı. Ancak o zamandan kalma top hakimiyeti, dribling gibi özellikleri bir pota altı oyuncusu için hayli ekstra özellikler. İyi çalışırsa yüzü dönük hücum ederek NBA'deki tüm uzunlara üstünlük sağlayabilir.

2.10 boyunda olmasına rağmen sadece 101 kilo olması ve NBA için minyon kalması ise bana göre gerçek bir problem değil. Lige adım atan her oyuncu, pozisyonu ne olursa olsun, deli gibi şişiyor zaten. Hele ki uzun oyuncuları düşününce, bir iki sene içinde Davis'in de yeterli kuvvet ve kalınlığa ulaşacağını düşünebiliriz.

Andre Drummond - Connecticut

Draft'ın en soru işaretli oyuncusu, Connecticut'ın 19 yaşındaki 2.13'lük pivotu Andre Drummond. Allah vergisi atletik yeteneklerinin yanı sıra Amerikalıların 'Freakish' dedikleri 2.29 luk kanat genişliği de bu kadar ilgi çekmemesinin en büyük sebebi. Daha liseden mezun olduğunda peşinden UCONN, Kentucky, Ohio State gibi üniversiteleri koşturmuş, bir yıl hazırlıkta takılıp taliplerini daha da arttırmıştı. Sonradan Michael Bradley'i feda ederek UCONN, onu kadrosuna katmıştı. Oyununda harika diyebileceğimiz hiçbir şey yok. Ama ham bir potansiyel var. Geçtiğimiz sezonu 10 sayı, 7 ribaund, 2.7 blok ortalamalarıyla bitirdi. Drummond'ı seçmek büyük risk. Keza istenilen gelişimi gösteremezse bir Kwame Brown, Michael Olowokandi travması yaşatabilir. Ancak iyi çalışır, doğru coach ve sistem içinde gelişimini sürdürürse ligin elit pivotları arasına bu ismi de yazabiliriz. Acilen pivot bulması gereken Portland'ın kendisini seçebileceği konuşuluyor. Greg Oden vakasından sonra buna cesaret ederler mi onu bilemem. Ancak yeniden yapılanan bir takıma değil de oturmuş sistemi olan bir takıma gitmesi daha iyi olur.

Jeremy Lamb - Connecticut



Üç sene önce kimsenin NBA olmasını beklemediği Jeremy Lamb'in, bugün Lottery Pick olarak görülmesinin güzel bir hikayesi var. Liseden mezun olduğunda, NBA yetenek avcılarının uzuuuun listelerine dahi giremeyen Lamb, Connecticut'ın aldığı cezalar sebebiyle istediği oyuncuları alamamasından sonra burs alabilmişti. Takımın coachu Jim Calhoun, onu eski yıldızı Richard Hamilton'a benzetmişti. 

1.96 boyundaki shoooting guard, Huskies'i tek başına sırtlayan Kemba Walker'a yardımcı oyuncu olarak herkesi şaşırtmıştı. Kemba, NBA yolunu tuttuğunda takımın birinci dış skoreri rolü ona kaldı. Zaman zaman tercih sıkıntıları göze çarpsa da orta mesafe oyunu gerçekten takdir edilecek kadar iyi. Rip Hamilton'a benzetilmesinin en önemli nedeni de bu. Bir de cılız fiziği...

Hamilton'ın kolej zamanına kıyasla çok daha iyi bir üç sayı şutörü. Cılız fiziğinin de avantajıyla perdeleri iyi kullanarak yüksek yüzdeli orta mesafe şutları oyununun en güçlü tarafı. Potaya da gidebiliyor. Hatta göz yaşı damlasına benzer, Floater bir atışı da var ama bu fizikle NBA'de çembere giderken çok acı çekeceği kesin. Muhtemelen iyice güçlenmeden oralara pek girmeyecektir.

Vasat bir savunmacı olduğu söylenebilir. Bire bir savunmada fena sayılmaz aslında ama yardım savunmasını gerçekten geliştirmesi lazım. Ne olursa olsun, çalışkanlığı, azmi ve rekabetçiliği onu ligde tutunacak bir oyuncu yapacaktır.

Damian Lillard - Weber State




Lillard'dan bahsetmeden önce biraz okulu Weber State'ten konuşalım. Daha önce adı duyulmamış, NCAA turnuvasına bildiğim kadarıyla 2 kez kalabilmiş, NBA'e oyuncu vermemiş bir okul Weber State. Ancak bu sene adını oyunkurucusu Damian Lillard sayesinde biraz duyurmayı başardı. 

Damian Lillard, 1.90 boyunda çok iyi bir skorer. 1990 doğumlu. Bu sene NCAA'de sayı krallığında 24.5 ile ikinci sırada yer alan Lillard, yüksek şut yüzdesiyle de dikkat çekti. Takımının skor yükünü çekmesi bir yana, takımı oynatabilen de bir oyunkurucu. İşi de hayli zordu aslında. Çünkü takımın maç içinde kullandığı 25'den fazla seti var! Hem o setleri ezberleyeceksin, hem o setleri gerekli yerlerde oynatacaksın hem de takımın birinci skoreri olacaksın. Bence büyük iş. İyi bir penetreci ve çembere gittiği zaman bitiriciliği de çok iyi.

Savunma kısmında ise tablo o kadar aydınlık değil. Bire bir savunmada da yardım savunmasında da çok eksiği var. Geliştirmesi gereken ilk departman savunma. 

Karakteri de çok güçlü olan bir oyuncu. Ayağının kırıldığı dönemde, kendi isteğiyle tüm gün maç seyredip, oyun bilgisini geliştirmeyi amaçlamış. Çalışkanlığı ve rekabetçiliği coachu ve takım arkadaşlarının dilinden düşmüyor. Aile hayatına çok önem veriyor. Serserilikle uzaktan yakından ilgisi yok. İdeal sporcu anlayacağınız. Bence bu çocuk NBA'e hazır. İlerleyen dönemde Weber State'in göz bebeğinin ismini daha sık duyacağız.

Bu arada 3 tane Weber State maçı izlediğim için gözlemci lisansı almam gerektiğini düşünüyorum.

 Thomas Robinson - Kansas


Merakla beklediğim oyunculardan biri de Kansas'ın 2.10 boyundaki dev 4 numarası Thomas Robinson. İyi bir savunmacı ve harika ribaundçu olan Robinson, büyük ihtimalle ilk 3 sıradan seçilecek. Sadece savunmacı değil kendisi. İyi de bir çember altı skoreri. Çok güçlü olması ve atletizmi durdurulmasını çok zorlaştırıyor. Geçen sezon oynadığı 39 maçın 27'sinde double - double yapan, Jayhawks tarihinin 30 - 20 yapan ikinci oyuncusu olan Robinson, geleceğin parlak yıldızlarından biri. İlk sıradan seçme hakkı benim olsa, Robinson'ı ciddi ciddi seçebilirdim.

Bradley Beal, Harrison Barnes, Kostas Papanikolau, Marquis Teague, Austin Rivers, Perry Jones ve Doron Lamb yine dikkatimi çekenler. Drafttan önce onlarla ilgili de ayrıntılı analizi yapacağım.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder