31 Temmuz 2012 Salı

Belgesel Önerisi :The Two Escobars



2010 yapımı The Two Escobars (İki Escobar), Kolombiya'nın Dünyaca tanınan iki Escobar'ını konu alıyor. Bunlardan biri Pablo Escobar... Pablo, Kolombiya'nın ve Amerika Kıtası'nın en büyük uyuşturucu baronudur. Adeta bir suç makinesidir. Futbol aşığı, fakirlere yardım eden bir suç makinesi...

Andres Escobar ise Kolombiya futbolunun en önemli oyuncularından biridir. Gerek oyunculuğu gerek karakteriyle örnek bir insandır. Zor bir çocukluk dönemi geçirmesine rağmen suça bulaşmamış ve futbolcu olmuş, değerini de gün geçtikçe arttırmış ve Kolombiya milli takımının kaptanlığına kadar yükselmiştir.

Kolombiya sokakları suçtan geçilmez durumdadır. Diğer ülkeler Kolombiyalıları ''uyuşturucu satıcısı'' olarak nitelemektedir. Ancak tam da bu zamanlarda Higuita'lı, Andres Escobar'lı, Aspirilla'lı, Valderrama'lı efsane futbol jenerasyonu, yeşil sahaların tozunu atmaya başlar. Arjantin dahil, tüm rakiplerini geride bırakabilen bu takım, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan 1994 Dünya Kupası'na katılma hakkı elde eder. Kolombiya Devlet Başkanı, ülkenin imajını toparlama misyonunu, bu takıma yükler.

Öte yandan Pablo Escobar, uyuşturucu satmaya, adam öldürmeye devam ediyordur. Bunların yanında hemen hemen her mahalleye futbol sahaları yaptırıyor, ihtiyacı olanlara ev, iş veriyordur. ABD'ye de uyuşturucu satan Pablo'nun, ABD'nin devreye girmesi ve Kolombiya'ya onu durdurmasını söylemesi üzerine, huzuru kaçmaya başlar.

Pablo ve Andres'in yolu, Pablo'nun futbol sevgisi yüzünden kesişir. Pablo, istediği şartların yerine gelmesi durumunda teslim olmayı kabul etmiş ve hapse girmiştir. Ancak hapis yattığı cezaevinde bir futbol sahası vardır ve kartelini içeriden de rahatlıkla yönetmektedir. Dünya Kupası öncesi, bir gün futbol oynamak ister ve Kolombiya milli takımını cezaevine getirtir. İkisinin de sonunu yaklaştıran tanışmaları, bu vesileyle gerçekleşir.

Yönetmenliğini Jeff ve Michael Zimbalist'in yaptığı The Two Escobars, hiçbir şeyin üstünü örtmeden, izlemesi zevkli bir şekilde, zamanın şartlarını, maçların hikayelerini ve insanların karakterlerini sürükleyici bir şekilde anlatan, sadece bir spor değil, bir ülkenin belli dönemine ışık tutan harika bir belgesel. Son derece sürükleyici. Bir an bile sıkılmadan izlediğim The Two Escobars'ın hayatımda seyrettiğim en güzel 5 belgeselden biri olduğunu söyleyebilirim. Eğer hala izlemediyseniz, en kısa zamanda mutlaka izleyin derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder