10 Ağustos 2012 Cuma

Rakibimizi Tanıyalım : Spartak Moskova

Fenerbahçe'nin, Şampiyonlar Ligi Playoff Turu'nda rakibi, Rus ekiplerinden Spartak Moskova oldu. Kadrolarında, daha önce ülkemizde forma giyen Emmanuel Emenike dahil olmak üzere, birçok uluslararası seviyede tanınmış, kaliteli oyuncu var. Geçtiğimiz 4 sezon boyunca Valencia'yı çalıştıran Unai Emery, takımın başındaki teknik adam. Gelin, Şampiyonlar Ligi yolunda, önümüzdeki son engeli daha yakından tanıyalım.

Tarihi



18 Nisan 1922 tarihinde kurulan Spartak Moskova, Sovyetler Birliği zamanında Dynamo Kiev ile birlikte futbolu sürükleyen kulüptür. 12 Sovyetler Birliği Ligi şampiyonluğuyla, Dinamo Kiev'in ardından en çok şampiyonluk kazanan takımdır. Ayrıca 10 da Sovyetler Birliği Kupası kazanmışlardır. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra oynanmaya başlayan Rusya Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Spartak, bugüne kadar oynanmış 19 sezonun 9'unda şampiyonluğa ulaşmıştır. Ancak son yıllarda eski başarılı günlerinden uzaklar. Şimdi yeniden yapılanıp, yükselişe geçmeyi planlıyorlar. Yaptıkları yatırım ve harcadıkları paralar da azımsanacak gibi değil. Son yıllarda, Avrupa kupalarında ulaştıkları en büyük başarı, 2010 - 2011 sezonunda, UEFA Avrupa Ligi'nde oynadıkları çeyrek final. Daha önce Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı final oynama başarısı göstermiş, köklü bir geleneği olan Spartak Moskova, son yıllarda Zenit, CSKA Moskova, Rubin Kazan gibi takımların gölgesinde kalmış durumda.

Forması ve Stadyumu

Kulübün renkleri olan kırmızı ve beyaz, takımın formalarının da renklerini oluşturuyor. Bu yıl giyecekleri kırmızı ağırlıklı ve beyaz formalar, Nike tarafından tasarlanmış. İç sahada kırmızı ağırlıklı formayla oynarlarken deplasmanda beyaz formayı tercih ediyorlar. Tabi bu rakip takımın formasına göre değişebiliyor.

Yeni Sezon Formalarının Tanıtımdan


Kırmızı Ağırlıklı İç Saha Forması
Beyaz Deplasman Forması





















Luzhniki Stadyumu
Spartak Moskova, iç saha maçlarını 89.318 kapasiteli luzhniki Stadyumu'nda oynuyor. Luzhniki Stadyumu'nun zemini, suni çimle kaplı. Bu da suni çimde oynamaya alışkın olmayan takımlar için zaman zaman dezavantaj olabiliyor. Çok büyük bir stadyuma sahip olsalar da Rusya Ligi'ndeki maçlarında büyük kalabalıklar olmuyor artık. Rusya'da takım sporlarının büyük eksikliklerinden biri, belki de en önemlisi zaten seyirci azlığı ve rakip üzerinde baskı kuramamaları. Ancak Şampiyonlar Ligi gibi bir platformda, o stadın boş kalmasını beklemek iyimserlik olur.





Luzhniki Stadyumu 


Kadrosu

Kaleciler

Sergey Pesyakov (Rus, 24 yaşında)
Andrey Dikan (Rus, 35 yaşında)
Artem Rebrov (Rus, 28 yaşında)

Defans


Sergey Brizgalov (Rus, 20 yaşında)
Nicolas Pareja (Arjantin, 28 yaşında)
Sergey Parshivlyuk (Rus, 23 yaşında)
Marek Suchy (Çek, 24 yaşında)
Evgeniy Makeev (Rus, 23 yaşında)
Juan Insaurralde (Arjantin, 28 yaşında)
Ilya Kutepov (Rus, 19 yaşında)

Orta Saha


Emin Makhmudov (Rus, 20 yaşında)
Carioca Rafael (Brezilya, 23 yaşında)
Kirill Kombarov (Rus, 25 yaşında)
Aiden McGeady (İrlanda, 26 yaşında)
Demmy De Zeeuw (Hollanda, 29 yaşında)
Dimitriy Kombarov (Rus, 25 yaşında)
Diniyar Bilyaletdinov (Rus, 27 yaşında)
Alexander Zotov (Rus, 22 yaşında)
Romulo Borges Monteiro (Brezilya, 22 yaşında)
Jano Ananidze (Gürcü, 20 yaşında)
Kim Kallström (İsveç, 30 yaşında)

Forvet


Arclines Da Silve Ferreira ''Ari'' (Brezilya, 27 yaşında)
Artem Dzyuba (Rus, 24 yaşında)
Soares Morais Welliton (Brezilya, 26 yaşında)
Pavel Yakovlev (Rus, 21 yaşında)
Emmanuel Emenike (Nijerya, 25 yaşında)

Önemli Oyuncuları

Spartak Moskova'nın orta sahasında görev yapan Aiden McGeady, sol kanadı çok iyi kullanan, hücum yetenekleriyle olduğu kadar savaşçılığıyla da ön plana çıkan bir isim. Zaman zaman sağ kanatta ve forvet arkasında da oynayabilen McGeady, dikkat edilmesi gereken isimlerin başında geliyor. Yeni transferlerden Kim Kallström, tecrübesi, pas yeteneği ve sert şutlarıyla bu takım için önemli bir oyuncu. Hollandalı Demmy De Zeeuw ise mücadeleci oyunu ve temposuyla, bu takıma  çok şeyler katan bir isim. Emmanuel Emenike, en önemli gol silahları. Güçlü fiziği ve süratiyle her stoperin kabusu olabilecek Nijeryalı oyuncu, en çok dikkat etmemiz gereken isim. Savunma arkasına yaptığı koşularda topla buluşmaması gereken Emenike'yi çok iyi tanıyan Joseph Yobo'nun takımımızda bulunması bir avantaj olarak görülebilir.Brezilyalı Romulo, Welliton, Ari gibi isimler de bu takımın öne çıkan oyuncularından.

Zaafları

Kadrosunda önemli oyuncular bulunmasına rağmen savunma hattındaki oyuncular çok üst düzey isimler değil. İzleyebildiğim kadarıyla savunmada kademe hataları ve kolay çalım yeme gibi zaafları var. Eğer topa sahip olabilirsek ve sağdan sola çabuk çevirebilirsek, önde oynayan oyuncuları presi fazla devam ettiremiyorlar. Sabırlı ve temkinli olmamız önemli olacak ancak sürekli yan pas, geri pas yaparak değil, tempolu paslarla oyunun yönünü çabuk değiştirerek ve dikine oynamamız lazım. İnşallah bir orta saha oyuncusu transferi yapılır da şu bahsettiğim daha kolay gerçekleşebilir.

Oynadıkları Son Maçlar ve Form Durumları

Rusya Ligi'nde üç hafta geride kalırken, Spartak Moskova oynadığı üç maçı da kazanarak liderlik koltuğuna oturmuş durumda. İlk hafta deplasmanda Alania Vladikavkaz'ı 2-1 yendiler. İkinci hafta sahalarında Volga'yı yine aynı skorla mağlup eden Spartak, geçtiğimiz hafta ezeli rakibi Dinamo Moskova'yı deplasmanda 4-0 gibi farklı bir skorla geçti. Şimdilik formda görünüyorlar. Önümüzdeki hafta, yine üç maçını da kazanmış, güçlü Zenit'i ağırlayacaklar. O maç, Spartak Moskova'yı analiz etmek için daha uygun bir maç olacak çünkü gerçek bir test niteliği taşıyor o karşılaşma.

Teknik direktör Unai Emery, hala kafasındaki kadroyu netleştirmiş değil. Özellikle forvette bir maç Ari ve Wellington'u bir maçta Emenike Dzyuba'yı kullanarak, o pozisyonlardaki tercihini netleştirmeye çalıştı. Bana göre Emenike - Ari ikilisinde karar kılabilir.



Kolay bir rakip değil Spartak Moskova. Ancak Fenerbahçe'nin kadrosunda uluslararası tecrübesi daha yüksek, yüksek atmosferli maçlarda ne yapması gerektiğini bilen daha çok oyuncu var. Krasic ve Yobo, Spartak Moskova karşısında oynayabilecek. Bir transfer daha gündemde. Umuyorum ki Fenerbahçe kendine yakışanı yapar ve gruplara kalır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder