4 Eylül 2012 Salı

Raul Meireles Kimdir?

Meireles'in Fenerbahçe Formasıyla İlk Pozu


Fenerbahçe'nin son transferi Raul Meireles oldu. Yaz dönemi hazırlık kampı başladığından beri bas bas bağırdığım(ız) orta sahadaki eksikliği giderebilecek, tempolu, dikine oynamayı seven, çok yönlü bir orta saha oyuncusu Meireles. Şurada doğdu, burada babasının telkinleriyle futbola başladı, eşiyle şurada tanıştı gibi işin romantizm kısmına giremeyeceğim. Bizi ilgilendiren kısmıyla ilgilenelim.

Öncelikle Raul Meireles, Emre'nin gidişinden sonra kaybettiğimiz agresifliği getirebilecek bir oyuncu. Oynadığı takımla duygusal bağ kurduğu zaman, sahada her şeyini veren bir oyuncu. ''Sahada kavga eden'' bir adam. (Kavga eden derken, 3 maçta bir kırmızı kart gören filan bir oyuncu değil. Kariyerinde kırmızı kart görmemiş bildiğim kadarıyla. Oyun içi agresifliği yüksek anlamında...)

Topu stoperlerden alıp, takımı ileriye taşıyabilecek özelliklere de sahip Meireles. Hem pasla hem de driblingle... Oyun özellikleri bakımından Emre Belözoğlu'na benzediğini söyleyebilirim.

Dayanıklılığı çok yüksektir. Fizik olarak hazır olduğunda 90 dakika boyunca temposunu kaybetmeden oynayabilir. Top rakibe geçtiğinde, geriye dönüp sadece pozisyon alarak değil pres yaparak da oynayabiliyor. Top kazanma becerisi ortalama üstüdür ve ikili mücadelelerde sağlamdır.

Hücum özelliklerine bakalım biraz. Ceza sahası dışından çok sert vuruşlar yapabilen bir oyuncu Meireles. Rakip ceza sahasına da girmeyi sevdiğini söyleyebiliriz. Zaten modern zaman orta saha oyuncusu dediğin böyle olur. Kariyerinin belli dönemlerinde, kanatlarda ve hatta Porto zamanında sol bek bile oynamıştır.Çok yönlülüğünü örnekleyen bu durum, aynı zamanda iyi ortalar yapabildiğini de gösterir. Ama bizim Krasic, Stoch, Caner, Topuz, Kuyt gibi kanatlarda oynayabilen oyuncularımız olduğunu düşünürsek, bu özelliğine ihtiyacımız olmayacaktır.


Meireles Porto Formasıyla

Kariyerine bir göz atarsak, hayli göz alıcı takımlar olduğunu söyleyebiliriz. Kariyerine Boavista'da başlayan Meireles, 2004 yılında, Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu Apoleti'ni kazanan, Portekiz futbolunun lokomotiflerinden Porto'ya transfer oldu. Porto formasıyla, 6 yılda tam 138 maça çıkan Meireles, 15 gol attı ve 2006 yılında ilk kez Portekiz Milli Takımı'na seçildi. Porto'da geçirdiği 6 sezon boyunca istikrarını ve yeteneklerini sahaya en iyi biçimde yansıtmayı başaran Meireles, Avrupa'nın en büyük kulüplerinin dikkatini çekmeye başladı. 2010 yılında da Premier League'in dev ekiplerinden Liverpool'a transfer oldu.




Meireles, Fenerbahçeli Kuyt ile Liverpool'da da oynamıştı


Liverpool'da geçirdiği ilk ve tek sezonda 35 maça çıkan Meireles, 5 gol attı. Taraftarların oylarıyla, Premier League'de 2010 - 2011 sezonunun en iyi oyuncusu seçildi. Fernando Torres'in Chelsea'ye transfer olmasından sonra, sürpriz bir şekilde Chelsea'nin yolunu tuttu. Liverpool taraftarını üzen bu kararı vermesinde, Liverpool'un başarıya ulaşacak bir kadroya sahip olmadığını düşünmesinin önemli rol oynadığını düşünenlerin sayısı hayli fazla.




Chelsea formasını 29 kez giydi Meireles geçen sezon. 2 gol attı.  Ancak sezonun ortasında geçirdiği bir sakatlık sebebiyle, Chelsea, Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'na giderken, formasını kaptırdı. (Lampard, Ramires, Obi Mikel oynadı genelde) Biten sezonun ardından, anlayamadığım bir sebepten dolayı, Roberto Di Matteo kadroda Meireles'i düşünmedi.

Portekiz Milli Takımı'nda da 62 kez forma giydi. Son Avrupa Şampiyonası'nda, Portekiz orta sahasının değişmez isimlerinden biriydi. Hala da öyle. Milli formayı ilk kez 2006 yılında, Kazakistan'a karşı giyen Meireles, milli formasıyla ilk golünü de 2008 Avrupa Şampiyonası'nda bize karşı atmıştı. Alt yaş kategorilerinin de hepsinde forma giydi. (U16, U19, U20, U21) Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma gibi oyuncuların da olduğu ''Gümüş Jenerasyon'' şeklinde hatırlanan takımın bir parçasıydı.





Yukarıda videosu olan gol, Şampiyonlar Ligi'nde Benfica'ya attığı goldür. Nasıl bir oyuncu olduğunun kısa bir özetidir. Maçın son dakikaları olmasına rağmen, kendi yarı sahasından topu alıp, tüm sahayı driblingle geçip, ceza sahası dışından sert bir şutla golü atıyor. Kısaca Raul Meireles kimdir sorusunun cevabı...

Raul Meireles, doğru transfer ama zamanlaması çok kötü bana göre. Bu transfer, Emre takımdan ayrıldıktan hemen sonra yapılamaz mıydı? Haydi olmadı diyelim, Vaslui'yi eledikten sonra yapılsaydı da Spartak Moskova karşısında oynasa fena mı olurdu? UEFA Avrupa Ligi için transfer yapılacağına keşke sezon başlamadan transferler bitseydi de Şampiyonlar Ligi'nde oynasalardı.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder