24 Temmuz 2012 Salı

2012 Londra Olimpiyatları Öncesi Madalya Favorileri

- Basketbol -



Son Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Amerika Birleşik Devletleri, basketbolda altın madalyanın en büyük favorisi. Ülkemizde yapılan Dünya Şampiyonası'nda, Kevin Durant önderliğinde rahat şekilde şampiyonluğa ulaşan Birleşik Devletler, olimpiyatlara çok daha iddialı bir kadroyla geliyor. Dwight Howard, Chris Bosh, LaMarcus Aldridge, Blake Griffin, Derrick Rose ve Dwyane Wade sakatlıkları sebebiyle takımda olmayacak ancak LeBron James, Kobe Bryant, Chris Paul, Deron Williams gibi Dünya Şampiyonası'nda göremediğimiz süper-yıldızlar listeye eklendi. Tek eksikliğinin çember altında biraz ince kalmaları olduğunu söyleyebiliriz. Tyson Chandler, çok iyi bir savunmacı olsa da dört kısa oynayan ABD'nin geniş uzunlara sahip rakiplere karşı zorlanması olası. Topa yaptıkları akıl almaz baskı ise bu takımın en önemli özelliği. Kapılan toplar ve alınan net ribaundlar sonrası çok hızlı hücuma gelip, kolay basketler bulmak, Mike Krzyzewski'nin ana oyun planı. İyi işlediğine şüphe yok. 



Pekin'de ABD'ye finalde yenilip gümüş madalya ile yetinmek zorunda kalan İspanya, madalya alması kesin görünen takımlardan biri. Gasol kardeşler, Serge Ibaka ve Felipe Reyes'ten oluşan güçlü uzun rotasyonu, İspanya'nın yine en büyük silahı olacak. Sakatlanan Ricky Rubio'nun yokluğunda, oyunkurucu pozisyonunda Jose Calderon'a büyük iş düşecek. Calderon'un arkasında Sergio Rodriguez de göreve hazır. Keskin şutör ve skorer Juan Carlos Navarro, hücumda yine büyük bir silah ancak ince fizik yapısı, Kobe Bryant gibi iki numaraları savunmasını imkansız kılacak gibi. Herkes gibi bende bir İspanya - ABD finali bekliyor ve istiyorum.



ABD ve İspanya'nın gölgesinde kalmış gibi görünseler de Arjantin, herkesi yenebilecek bir takım olduğunu, Amerika ile oynadıkları hazırlık maçında bir kez daha gösterdi. Manu Ginobili liderliğindeki tangocuların Luis Scola, Pablo Prigioni, Andres Nocioni, Carlos Delfino gibi uluslararası tecrübesi yüksek oyuncularıyla fark yaratabilecekleri kesin. En büyük sorunları, iyi bir pivotları olmaması. Scola'ya bir partner bulmak konusunda yıllardır ilerleme kaydedemediler. Zaman zaman Scola'yı beş numara oynatıyorlar, o zaman da ribaund alamıyorlar. İkinci problem de artık belli bir yaşa gelen Pablo Prigioni'yi dinlendirirken kenardan gelen iyi bir oyunkurucuya sahip olmamaları. Genç Facundo Campazzo'ya güveniyorlar ama Campazzo bugüne kadar gereken katkıyı hiç veremedi. Prigioni'nin kenarda olduğu dakikalarda Ginobili oyunu kurma görevini üstleniyor. Altın madalya favorisi olmasalar da yarı finale kadar gelebileceklerini ve bronz madalya için yarışabileceklerini düşünüyorum.



Alexey Shved
Londra vizesini Venezüela'daki elemelerde alan Rusya, oyunkurucu problemleriyle savaşmaya devam ediyor. İstikrarsız Anton Ponkrashov'a, iki numara oynayan Alexey Shved'in hayli yardım etmesi gerek. Sete set basketbolda oyuna yön verebilme becerisi yüksek, tecrübeli Andrei Kirilenko ve Viktor Khryapa da bu konuda önemli bir avantaj. Ancak ABD gibi topa müthiş baskı yapan bir takıma karşı Ponkrashov - Shved ikilisinin ne yapacağı merak konusu. Bunun yanında Timofey Mozgov, Viktor Khryapa, Sasha Kaun, Andrey  Vorontsevich gibi bir uzun rotasyonu da İspanya dışında hiçbir takımın sahip olmadığı bir lüks. David Blatt gibi çok tecrübeli ve başarılı bir baş antrenöre de sahipler. Madalya konusunda önemli adaylarımdan biri Rusya. Minnesota Timberwolves kadrosuna katılan Alexey Shved'in iyice parlayacağı konusunda da hayli ümitliyim. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder