16 Aralık 2013 Pazartesi

You Gotta Be Smart, Marcus


Marcus Smart - Oklahoma State
Boy: 1.93 - Pozisyon: Guard

2014 NBA Draftı, potansiyeli çok yüksek birçok genç süperyıldız adayı barındırıyor. Bunlardan biri de Oklahoma State forması giyen guard Marcus Smart. Genel olarak Jabari Parker, Andrew Wiggins gibi isimlerin gölgesinde gibi gözükse de NBA'e en hazır gördüğüm oyuncu Marcus Smart'tı. Artılarına, eksilerine şöyle bir değinelim..

Fiziksel olarak NBA'e hazır olması çok önemli bir avantaj. Çok geniş omuzlara sahip ve kolej liginin en güçlü guard'ı. Bu özellikleri, onun ufak tefek savunmacıları yakaladığında alçak postta top alıp, sırtı dönük oynamasına olanak sağlıyor. Gücünün yanı sıra ilk adımının çabukluğu ve patlayıcılığı da dikkat çekici özelliklerinden. Zaten bulduğu skorun büyük kısmı penetreler üzerinden bulduğu turnikelerden geliyor. Özellikle temas almaktan kaçmaması, temastan sonra vücut dengesini koruyabilmesi önemli artılar. 

Yalnız bu adamla ilgili en büyük artı, kesinlikle savunması. Hem bire bir savunma konusunda hem de yardım savunması konusunda çok iyi şeyler gördüm izlediğim maçlarda. Çok çabuk ellere sahip ve pas kanallarına çok iyi baskı yapıyor. Savunmanızı Marcus Smart'ın topa baskısıyla başlatmak istersiniz. Geçtiğimiz sezonu 3 top çalma ortalamasıyla bitirmişti, bu sezon şu ana kadar oynadığı maçlardaki ortalaması da aynı. Pozisyonuna göre iyi bir ribaundçu. Özellikle karambolden aldığı hücum ribaundlarıyla da dikkatimi çekti. Bo McCalebb gibi saçma sapan yerlerden topla çıkabilen bir adam.

Tabi ki her şey tozpembe değil. Eksileri de mevcut ve bunlar önemli soru işaretleri yaratabilecek konular. İlk bahsetmek gereken eksiği dış şut. Çok istikrarsız bir üç sayı atıcısı. Orta mesafede yüzdesi daha iyi olsa da yeterli seviyede değil. Hal böyle olunca ikili oyun oynamak istediğinde, savunulması kolaylaşıyor. Yalnız kendisi bunun farkında. İzlediğim bir röportajında, şutunu geliştirmesi gerektiğinin farkında olduğunu ve geçtiğimiz yazdan beri bunun üzerine çalıştığını söyledi. 2012-2013 sezonunda %29 olan üç sayı yüzdesini şu an %32'ye çıkartmış durumda. Yine de yeterli değil ama şutun, geliştirilmesi en kolay departmanlardan biri olduğu gerçeğini de unutmamak gerek. Jason Kidd, LeBron James, Bruce Bowen gibi kariyerinin ilerleyen döneminde dış şutunu keskinleştiren onlarca örnek sayılabilir. 

Kafama takılan bir diğer eksisi, tercih hataları. Hem şut hem de pas tercihlerinde koçun ömrünü kısaltan tarzda hatalar yapabiliyor. Pas yeteneği iyi seviyede olsa da öyle paslar vermeye çalışıyor ki bazen, Chris Paul olsa veremez. Birkaç yerde iyi pasör olmadığı yazılmış. Bu algının oluşmasında en önemli sebebin, bu tercih hataları olduğunu düşünüyorum. Kötü pasör değil, oyun olgunluğu arttıkça, o fantezi paslardan vazgeçtikçe iyi pasör olduğu ortaya çıkacaktır.

İstikrar problemi de gözüme çarptı. Oklahoma State'in birinci oyuncusu olduğu için her maç belli rakamları buluyor ama hücumda istikrarı yok. Top kaybı yapmaya elverişli bir stili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu da zamanla geliştirilebilecek bir özellik. Driblingi biraz daha yere yakın yaparsa, o sorunun üstesinden gelebilir. (Maç başına 3.1 top kaybı ortalaması var.)

Müstakbel çaylakları değerlendirirken NBA'deki benzerlerini yazmak bir gelenektir. Bu yazıyı yazmadan önce bir yerde James Harden'a benzetildiği konusunda bilgilendirildim (Onur Coşkun'dan gelen bilgidir). Nasıl Harden'a benzetildiğini gerçekten anlamadım. Marcus Smart gibi dış şutu zayıf olan bir oyuncu, Harden ile kıyaslanamaz bile bence. İki oyuncu da potaya giderek yaratıyorlar, bunda hemfikiriz ancak James Harden, keskin şutör olduğu için penetre imkanı buluyor ama Marcus Smart, çabuk ilk adımı ve patlayıcılığı sayesinde bunu yapıyor. Ayrıca Harden çembere giderken teması almak ve serbest atış çizgisine gitmesiyle ünlüdür. Marcus Smart tam tersine teması alsa dahi pozisyonu bitirmeye giden, güç gösterisi yapmaya çalışan bir oyuncu. James Harden pick & roll'ler ile çok efektif olabilen bir oyuncuyken, Marcus Smart'ın oyununda pick & roll namına çok bir şey yoktur.

Ben Marcus Smart'ı daha çok Dwyane Wade'e benzetiyorum. Wade seviyesinde bir bitirici olmasa da benzer bir delicilik ve patlayıcılık Smart'ta da var. Yeni nesil guard'ların neredeyse tamamında olduğu gibi Marcus Smart için de bir combo-guard durumu mevcut. Şimdilik pozisyonu oyunkurucu gibi gözükse de zamanla -Wade'e benzerliği de gözetilerek- iki numaraya evrilir diye düşünüyorum. O potansiyeli var. Wade'e benzediği söylenen bir oyuncu tabi ki heyecan yaratır ancak ben her zaman bu tip kıyaslamalarda bir de kötü örnek verilmesinden yanayımdır. Eğer şutunu geliştiremez ve tercihlerde belli olgunluğa ulaşamazsa geleceğin Tyreke Evans'ı olması da mümkün. Dolayısıyla bu genç adamın iyi bir mentöre ve soyadı gibi akıllı olmaya ihtiyacı var.       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder