5 Şubat 2014 Çarşamba

Bojan Bogdanovic Sorunsalı

Fenerbahçe Ülker sezona fırtına gibi girerken, takımın açık ara en iyi performans veren oyuncusu Bojan Bogdanovic'ti. Sadece ligde değil, Euroleague maçlarında da çok kararlı görünüyor, savunmacılarına meydan okurcasına şut, penetre, sırtı dönük hücum gibi geniş repertuarından farklı silahlarını her maç sergiliyordu. Zeljko Obradovic'in gelişiyle takıma sirayet eden motivasyon, en çok Bojan'a yaramış gibiydi.

Gel gelelim Top 16 başladığından beri Bojan'da çok keskin bir düşüş var. Önce bu düşüşün nedenlerine biraz değinmek isterim. İlk olarak, Top 16 seviyesine gelindiğinde takımlar, rakiplerine karşı özel önlemler alarak maça çıkmaya başlar. 6'lı gruplarda rakiplerimizin tamamına işkence ettiği için, Top 16 zamanı karşımıza gelecek takımlar, ilk olarak Bojan Bogdanovic'e önlem almaya başladı. İstediği yerlerde top almasına, sevdiği şekilde sağ tarafına doğru dribling yapmasına izin vermemeye başladılar. En başa bela dış savunmacılarını Bojan'ın üzerine saldılar, fiziksel olarak yıpratmak için ellerinden geleni yaptılar. Hal böyleyken Bojan'ın attığı skorun ve performansının aynı seviyede kalmasını ben zaten beklemiyordum ama bu kadar sert çakılması da normal değil.

Fenerbahçe Ülker ne yazık ki iyi ribaundçu uzunlara sahip bir takım değil. Bu nedenle kısa oyuncular, normalden çok daha fazla ribaunda konsantre olmak ve yardım etmek zorundalar. Bojan Bogdanovic de takımın liderlerinden ve kısa-forvet olduğu için, bu ekstra gayreti en çok göstermek zorunda kalan oyunculardan biri oldu (En etkili olan Bo idi, hakkını vermek lazım).

Linas Kleiza'nın Ocak ayının ortasına kadar hiçbir katkı vermemesi de Bojan'ı çok yıprattı. Hücumda çok ağır bir yük taşımak zorunda kaldı. Kenarda Obradovic olduğu için savunmada aktif dinlenme şansı da olmadığından, her geçen maç fiziki yıpranması arttı. Emir Preldzic de bo McCalebb da Nemanja Bjelica da işin hücum tarafında zaman zaman köşede bekleme ve dinlenme şansı buldu ama Bojan sürekli tam gaz devam etmek zorunda kaldı. Bu durum fiziksel bir yıpranma getirdiği gibi inanılmaz bir mental yorgunluk da yaratır.

İşin mental yorgunluk tarafı çok önemli. Kariyerine başladığı günden beri elit skorer olduğunu biliyordu Bojan ama ilk kez Final Four hedefi olan bir takımın hücum liderliğini üstlenmişti. Bu zaten başlı başına bir baskı unsuru. İlk gruplar sonrası Euroleague'in sayı kralı konumunda olması, onu daha da spot ışığı altına itti. -Bogdanovic'in baskı altında rahat oynaMAyan bir oyuncu olduğunda hemfikirizdir büyük ihtimal-Top 16 zamanı, bambaşka bir (mental) baskı seviyesiyle karşılaştı Bojan. Üç maç boyunca kullandığı hiçbir üçlükten isabet bulamadı. Böyle olunca penetre yollarını da tıkadılar. Bu durumda Bojan, oyunu zorlamayı seçti. Şutu girmedikçe daha fazla atmaya, farklı zorlama pozisyonlar yaratmaya yönlendi. Takım için özellikle en tehlikelisi de bu.

Bojan Bogdanovic, ne kadar özel bir skorer olsa da iyi bir yaratıcı değil. -Euroleague seviyesinde- Topu tepede alıp, takımın hücumunu yönlendirebilecek, dribling üzerinden kendisi ve takım arkadaşları için pozisyon yaratabilecek bir oyuncu olmadığını düşünüyorum. Zeljko Obradovic, muhtemelen iyi niyetine karşı bir ödül olarak Bojan'a sınırsız kredi vermiş ve yukarıda bahsettiğim zorlamaları yapmasına çok kızmamış olsa gerek ki yerel ligde de aynı şeyleri yapmaya devam etti.

Takımın selameti için Bojan'ın bir an evvel toparlanması gerektiği aşikar. Bu kadar formsuz olmasına rağmen o kadar istekli ki sürekli ekstra bir şey yapmanın peşinde ve bu hali takıma çok net zarar veriyor. Burada devreye koç Obradovic'in girmesi gerektiğini düşünüyorum. Sezon başından beri Bojan'a biçtiği rolü biraz değiştirmesi ve form tutan Kleiza'yı hücum lideri yapması, hem Bojan hem de takım için daha iyi olacaktır. Bojan'ı saf bitirici olarak kullanıp, yaratıcılık konusunda yükü Bo ve Emir'e paylaştırmak, ilk skor opsiyonu olarak da Linas Kleiza'yı kullanmak, Bogdanovic'in üzerindeki yükü hafifleteceği gibi hissettiği baskıyı da azaltacaktır. Top 16'da çok zorlu bir gruptayız ve 1-4 gibi felaket bir başlangıç yaptık. Gerekli ayarlamaların bir an önce yapılması ve galibiyetlerle dolu maçlar görmemiz dileğiyle.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder