5 Mayıs 2014 Pazartesi

Konferans Yarı Finalleri: Pacers - Wizards

NBA'de Doğu Konferansı Yarı Final eşleşmesinde Indiana Pacers ile Washington Wizards karşılaşacak. Indiana Pacers, Doğu'yu ilk sırada bitirmiş ve NBA Finalleri'ne kadar saha avantajını eline geçirmişti. Washington Wizards ise 5. sıradan playoffa girmiş, saha avantajı olmamasına rağmen Chicago Bulls'u 4-1 ile geçmişti. Önce iki takımın ilk tur performanslarına biraz değinelim.

Washington Wizards, ilk turda Doğu dördüncüsü Chicago Bulls'la eşleşti. Seri 4-1 bitmesine rağmen, çok sert maçlar oynandı. Chicago için bu durum sürpriz değil. Zaten normal sezon başarıları da sert savunmaları ve disiplinlerinden kaynaklanıyordu. Washington Wizards da -kafalardaki soru işaretlerine rağmen- aynı dozda bir sertlikle cevap vermeyi başardı. Hal böyle olunca, toplam yetenek ve kadro kalitesi bakımından rakibinden daha üstün olan Wizards, seriyi çok uzatmadan kazandı. Chicago Bulls, banna göre bu sezon playoff yapan takımlar içinde en kısıtlı hücum gücüne sahip ekip (Evet, Charlotte'dan bile beterler bence). Buna rağmen üst düzey savunmaları ve -başta Joakim Noah olmak üzere- yürekli oyuncularıyla zayıf Doğu'nun dördüncüsü olmayı başarmışlardı. Ama playofflarda her takım %100 ile mücadele ediyor. Chicago Bulls'un, rakipleri de kendileri kadar mücadele ederse, bir seri kazanma ihtimali yok. Gerçekten çok kısıtlı bir hücumları var. Wizards, hücumda daha çok silaha olduğu ve Nene Hilario inanılmaz bir seri oynadığı için turu geçti. Keza serinin son maçı 75-69 bitti. Siz hiç bu skorlarda biten bir NBA maçı hatırlıyor musunuz?

Indiana Pacers ise Doğu sekizincisi Atlanta Hawks'a karşı kimsenin beklemediği kadar zorlandı. Hawks, güçlü rakibini 7 maçlık bir seriye zorlarken, Pacers'ın yer yer paramparça olduğuna şahit olduk. Bunun sebeplerine detaylı değinmek istiyorum, çünkü bir anda Pacers'ın Waashington serisinde "maç kazanamayacağı" gibi deli saçması yorumlar ortaya dökülmeye başladı. Beni en çok şaşırtan ise ligi belki de en yakından takip eden gazetecilerden Kaan Kural'ın da böyle bir görüşe katılması/sahip olmasıydı.

(Alttaki tweet'te şaka yaptığını düşünmek istedim ancak diğer seri tahminleri akla yatkın olduğundan gerçek düşüncesi olduğu kanaatine vardım.)

Öncelikle Atlanta Hawks'ın tüm planını ters eşleşmeler üzerinden kurguladığını söylemek isterim. Ligin kalıp olarak en büyük uzun ikilisine karşı Paul Millsap - Pero Antic/Mike Scott gibi dış şutu olan uzunlar büyük problem yarattı. Hal böyle olunca, Indiana Pacers'ın yıllardır üzerine koyarak yerleştirdiği sert savunmanın ana prensipleri çöpe gitmiş oldu. Çünkü ilk olarak boyalı alanı ve çemberi iyi savunmak üzerine kurulan bu sistemde Roy Hibbert'ın boyalı alandan çıkmak zorunda olması, dev bir binanın temel kirişinin kırılması gibi bir şeydi. Savunma istedikleri gibi olmayınca, hücumda da giderek daha fazla problem yaşamaya başladılar. Gregg Popovich'in tezgahından çıkmma bir koç olan Mike Budenholzer, Atlanta için en ideal planı hazırlamış. Oyuncuları da sahada kapasiteleri ölçüsünde 6 maç boyunca bu planı kusursuza yakın uyguladılar. Bir NBA takımının playoff tarihinde bir seri boyunca en çok üçlük kullanma rekorunu kırdılar (Daha önce Phoenix Suns'ta idi.) Ama bunu, Indiana savunması onları şuta zorladığı için yapmadılar, tam aksine belli bir düzen içerisinde sürekli uygun pozisyonları yaratarak -bile isteye- yağmur gibi üçlük attılar. Son maça kadar da iyi bir yüzdeyle soktular. 

Indiana Pacers, karşısında böyle bir rakip bulacağını hiç düşünmemişti. Mental olarak kendini iyi hazırlamayan Roy Hibbert, Paul Millsap'i kovalarken derbeder oldu. Paul George ve David West kısmen ayakta kalınca seriyi kazanabildiler. Yalnız kendileri için belki de eşleşebilecekleri en ters takımla oynadıklarını herkes göz ardı ediyor. Evet, kadro derinliği yok, kaliteleri yeterli değil, sekizinci sıradan girdiler playoffa.. Ama Pacers'a çok ters gelecek bir oyunu çok büyük başarıyla oynadılar. 

Pacers - Wizards serisine de herkes "Abi Washington, taş gibi Chicago'yu 4-1'le geçti. Pacers'ı da Atlanta'nın elinden Allah aldı. Kesin Wizards vurup geçecek" düşüncesiyle bakmaya başladı. Pacers bu kadar kolay harcanacak bir takım değil. Wizards, Atlanta'dan daha iyi bir takım olsa da Indiana Pacers, Wizards ile daha iyi eşleşiyor. Öncelikle Washington da Gortat-Nene gibi dış şutu olmayan uzunlarla oynuyor. Tam da Pacers'ın istediği durum. Washington Wizards, kesinlikle Atlanta'ya göre "sete set hücumda" daha kötü ve düzensiz. Dolayısıyla ligin en iyi ikinci savunma takımı Pacers'a karşı açık alan bulamadıklarında boğulup gitmeleri çok büyük bir olasılık. Derseniz ki "Ligin en iyi savunma takımı da Chicago. Onları nasıl geçtiler o zaman" diye, şöyle cevap veririm: "Indiana, Chicago'dan çok çok daha iyi bir hücum portföyüne sahip."

Özetlemek gerekirse; Indiana Pacers, artık kendisini başarılı kılan temel prensiplere dönebilecek. Washington Wizards'ın başında yerinde ayarlamalar yaparak serinin kaderini değiştirebilecek bir koç da yok. Randy Wittman-sever kişiler var mıdır bilemem ama kendisi -bir Scott Brooks olmasa da- çok vasıflı bir koç değildir. Roy Hibbert'ın da kendisini biraz toplayacağını düşünerek, bu serinin 4-2 Pacers lehine biteceğini düşünüyorum ve merakla bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder